Veličina fonta
Sivi ton
Negativni
kontrast
Kontrast
Disleksija

Vijesti

10.07.2019

Predstavljan sustav Elektroničke razmjene informacija o socijalnoj sigurnosti (EESSI)

Zagreb, 9. srpnja 2019.

Službeno je predstavljen sustav EESSI (Elektronička razmjena informacija o socijalnoj sigurnosti; engl. Electronic Exchange of  Social Security Information), koji je značajan korak u integraciji informacija građana, lakšem pristupu i sigurnosti podataka iz područja socijalnih prava.

Hrvatske institucije koje će integrirati EESSI sustav su Regos – Središnji registar osiguranika, koji je centralni IT sustav za RH, zatim Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Ključne prednosti koje će hrvatske institucije socijalne sigurnosti imati od međunarodne razmjene podataka su brza i učinkovita razmjena poruka između ustanova socijalne sigurnosti, razmjena točnih podataka među državama zbog standardiziranih elektroničkih dokumenata, transparentnost postupaka, sigurno postupanje s osobnim podacima te smanjenje administracije.

Za hrvatske građane to znači lakši pristup informacijama, smanjenu administraciju i integraciju svih djelatnost u jednom sustavu. Projekt je financiran iz EU fondova u iznosu od 975 tisuća eura, što je 75 posto od ukupnog troška projekta.

 

Na predstavljanju su uz ravnateljicu Središnjeg registra osiguranika (REGOS), Iskru Primorac nazočili i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, zatim ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), Ante Lončar.

 

O važnosti ovog sustava za institucije, a posebno za građane, video vezom javio se i direktor CEF-a (Connecting Europe Facility) u INEA-i Andreas Boschen.

Direktor CEF-a Boschen je u svom video obraćanju naglasio „koliko su svi partneri u procesu implementiranja sustava EESSI radili na tome da olakšaju razmjenu informacija o socijalnom osiguranju među zemljama članicama. Ovaj sustav je važan za građane EU koji će sada još brže ostvarivati svoja prava, a zemlje članice će dodatno ojačati međusobnu suradnju u svrhu olakšavanja života Europljana“.

 

Ministar rada  Marko Pavić rekao je da je EESSI jedan od koraka naprijed u elektroničkoj razmjeni podataka o socijalnoj sigurnosti.

“Možda zvuči složeno, ali to je u biti vrlo jednostavno. EESSI sustav omogućuje razmjenu podataka s ostalim zemljama članicama u području ostvarivanja prava iz mirovinskog sustava, zapošljavanja i zdravstvenog osiguranja. Ovo će regulirati prava i za osobe koje su dio svog radnog vijeka provele u inozemstvu, olakšat će građanima u Hrvatskoj i inozemstvu ostvarivanje naknada. Članstvo u EU donosi i prava i obveze, i to su koraci naprijed prema modernijem sustavu socijalne sigurnosti. Zahvaljujem se ravnateljici Regosa Iskri Primorac i Regosu što su uspjeli provesti ovaj sustav i što ćemo građanima olakšati ostvarivanje socijalnih prava unutar cijele EU”, kazao je ministar Pavić okupljenima.

 

Ravnateljica REGOS-a Iskra Primorac istaknula je da joj je čast predstaviti implementaciju EESSI-a koji donosi brži i transparentniji sustav za građane, ali i za institucije. “To je olakšan i brži pristup informacija bez administrativnih i pravnih komplikacija. Tri ključne riječi koje ga opisuju su integracija, umrežavanje i sveprisutnost”, kazala je ravnateljica Regosa. „U EESSI je uključeno 32 zemlje, a Hrvatska je među prvih 10 zemalja koje su ušle u proces. To pokazuje spremnost Hrvatske na ovaj korak, ali i sposobnost u usklađivanju zahtjeva i uklapanju ovog sustava ne samo u nacionalnom kontekstu, već i sa svim zemljama koje su uključene u projekt“- zaključila je Primorac.

 

Ravnatelj HZMO-a Aladrović je kazao da sustav EESSI znači lakše, brže i sigurnije ostvarivanje prava iz područja mirovinskog osiguranja. “EESSI projekt označava važan korak naprijed u modernizaciji procesa koordinacije i komunikacije institucija iz područja socijalne sigurnosti. Novi će alat koristiti građanima koji su živjeli i radili u nekoliko država sudionica ili koji su u boravku u nekoj od članica EU. Svoja će prava u sustavu socijalne skrbi od sada koristiti brže i učinkovitije”, naglasio je Alardović.

 

Ravnatelj HZZ-a Lončar napomenuo je da će EESSI značiti lakše zapošljavanje i rad u inozemstvu, kao i zapošljavanje građana drugih članica EU u Hrvatskoj. “Njihove će informacije biti dostupne na razini EU, bez papirologije i potrebe za poštanskim posredovanjem u prikupljanju podataka. Posljedično, EESSI donosi bržu isplatu naknada. EESSI olakšava i zapošljavanje hrvatskih građana u nekoj od članica EU, ali i obrnuto, jer pojednostavljuje proces prijava i odjava iz nadležnih institucija, te tako neizravno poboljšava investicijsku klimu i aktivnosti povezane s turizmom”, kazao je Lončar.

Vlada RH je odabrala Regos (Središnji registar osiguranika) kao ključnu instituciju za provođenje sustava EESSI. Regos je tako s vodećim hrvatskim informatičkim tvrtkama uskladio i pripremio sve zahtjeve koji su bili zadani i koje je bilo potrebno provesti prije samog finalnog usklađivanja sustava. Regos pruža usluge korištenja sustava za sve nadležne ustanove RH te djeluje kao jedinstvena pristupna točka između nadležnih ustanova država članica u sustavu socijalne sigurnosti. EESSI će omogućiti bolju elektronsku povezanost unutar EU i šire, radi učinkovitijeg ostvarivanja prava iz sustava socijalne sigurnosti i to za radnike koji se odluče koristiti pravom slobode kretanja i članove njihovih obitelji.

Za dodatne informacije o sustavu EESSI javite se na mail regos@regos.hr ili broj 01 48 98 900.