Veličina fonta
Sivi ton
Negativni
kontrast
Kontrast
Disleksija

Istup iz II. stupa

Sukladno Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima (“Narodne novine”, 19/2014) omogućen je izlaz iz II. stupa mirovinskog osiguranja SAMO za one osiguranike koji su u ovaj oblik osiguranja ušli DOBROVOLJNO i to s danom ostvarivanja prava na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Radi se o osiguranicima koji su danom uspostave obveznog mirovinskog osiguranja prema Zakonu o mirovinskom osiguranju imali između 40 i 50 godina, te su odabrali svoj obvezni mirovinski fond na šalteru Regosa.

Potrebni koraci za pokretanje postupka za ostvarivanje prava na starosnu ili prijevremenu mirovinu starosnu mirovinu i prebacivanjem sredstava iz II. u I. mirovinski stup:

Ako osiguranik želi istupiti iz mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup) zahtjev za istup podnosi Izjavom, Središnjem registru osiguranika – REGOS-u.

Postupak podnošenja Izjave se obavlja u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku:

  1.  Član fonda, koji je po svom izboru pristupio u obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje, u postupku ostvarivanja prava na mirovinu, dobiva Potvrdu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO)
  2.  Član fonda koji želi istupiti iz II. stupa mora u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku donijeti Potvrdu HZMO-a.
    Ako član fonda nema Potvrdu, šalterski radnik ga upućuje u HZMO po Potvrdu.
  3. Šalterski radnik utvrđuje identitet člana fonda koji želi istupiti iz II. stupa i provjerava da li je član fonda po svom izboru pristupio u obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje, te ima li otvoren osobni račun u obveznom fondu.
  4. Ako je član fonda po svom izboru pristupio u obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje i ima otvoren osobni račun u obveznom fondu, šalterski radnik uručuje mu dva primjerka Izjave o zahtjevu za istup.
  5. Osiguranik oba popunjena primjerka Izjave potpisuje i predaje šalterskom radniku. Šalterski radnik ih ovjerava i jedan primjerak uručuje podnositelju Izjave.

Time je postupak za člana obveznog mirovinskog fonda završen.

Istup iz II. stupa nakon 1.1.2019.

Od 01.01.2019. godine istup iz II. stupa, kao i do sada, mogu napraviti osiguranici koji su dobrovoljno ušli u II. stup uz Potvrdu HZMO-a da su pokrenuli postupak ostvarivanja prava na mirovinu do 31.12.2018. godine koji još nije okončan.

Ako je osiguranik u  postupku ostvarivanja prava HZMO-u podnio zahtjev za priznavanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu do 31.12.2018. godine, tada osiguranik nakon  01.01.2019. godine može dati izjavu o istupu u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Ako je osiguranik u postupku ostvarivanja prava HZMO-u podnio zahtjev za priznavanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu s danom 01.01.2019. godine i kasnije, tada osiguranik nakon 01.01.2019. godine nema mogućnost davanja Izjave o istupu, a HZMO mu neće izdati Potvrdu koja je potrebna za istup iz II. stupa.

Koraci do mirovine iz II. stupa od 1.1.2019.