Regos
Biraj fond
1

ODABIR KATEGORIJE FONDA NAJVAŽNIJI JE KORAK

A

kategorija

B

kategorija

C

kategorija

A

kategorija

Fondovi kategorije A su visoko rizični fondovi s očekivano najvećim prinosima primjereni osiguranicima koji se prvi put zapošljavaju.

Visoki rizik proizlazi iz portfelja u koji fondovi ulažu Vaša sredstva iz II. stupa, a to su dionice izlistane na burzi.

NAPOMENA: Članovi ove kategorije mogu biti osiguranici koji do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu imaju više od 10 godina.

B

kategorija

Kategorija B su umjereno rizični fondovi primjereni osiguranicima srednje životne dobi.

Umjereni rizik fondova kategorije B proizlazi iz portfelja koji se sastoji od obveznica i dionica izlistanih na burzi.

NAPOMENA: Osiguranici kojima ostaje 10 godina do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu mogu biti članovi kategorije B ili C, ali ne i kategorije A.

C

kategorija

Kategorija C su nisko rizični fondovi s niže očekivanim prinosima primjereni osiguranicima starije životne dobi.

Fondovi kategorije C su najmanje rizični jer pretežito ulažu u obveznice i oročene depozite.

NAPOMENA: Osiguranici koji imaju manje od 5 godina do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovnu isključivo su članovi fonda kategorije C.

AKO NE IZABERETE FOND U ROKU OD MJESEC DANA NAKON PRVOG ZAPOŠLJAVANJA, REGOS ĆE VAS RASPOREDITI U OMF KATEGORIJE A KOJOM UPRAVLJA JEDNO OD 4 OBVEZNA MIROVINSKA DRUŠTVA.

Kategoriju fonda možete promijeniti jednom godišnje u mjesecu Vašeg rođenja.

VAŽNE NAPOMENE

  • REGOS vas potiče da svojim odlukama upravljate sredstvima na osobnom računu
  • simulator je edukativni alat za razumijevanje utjecaja vrijednosti obračunske jedinice (VOJ) na osobni račun i ne može se koristiti kao informacija za promjenu fonda ili kategorije fonda
  • simulator ne prikazuje stvarnu situaciju, ali najbliže moguće simulira utjecaj VOJ na stanje osobnog računa
  • pratite rad OMF-a na stranici vašeg fonda ili za sve fondove na regos.hr, jer samo aktivnim sudjelovanjem možete u svakom trenutku postići maksimum za vaš osobni račun
2

SIMULATOR STANJA OSOBNOG RAČUNA

Odabirom i promjenom fonda utječete na stanje vašeg osobnog računa.

Lijevo/desno
AZ fond logo

235,4682

239,5565

251,9112

258,7760

273,2834

Erste plavi fond logo

246,2553

255,3848

269,6365

273,8268

298,1180

PBZ-Croatia fond logo

220,0550

225,0568

239,5427

248,7478

269,0217

RBA fond logo

240,6088

249,7270

262,6077

267,4493

281,8428

Prosječni godišnji VOJ
(kategorija B)

2017.

2018.

2019.

2020.

2021.

Obvezni mirovinski fond možete promijeniti svakih 15 dana putem e-usluge Obvezni mirovinski fond (prijava/promjena) u sustavu e-Građani, u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

biraj
3

IZABERITE ILI PROMIJENITE FOND

Promjenom fonda / kategorije fonda utječete na visinu Vaše mirovine.

Fond / kategoriju možete promijeniti u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a i na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Kliknite i pronađite najbližu poslovnicu FINA-e

Kliknite i pronađite kontakt podatke Mirovinskih informativnih centara

Zašto trebam izabrati fond nakon prvog zaposlenja?

Nakon prvog zaposlenja imate rok od mjesec dana da izaberete obvezni mirovinski fond zato što je to zakonska obveza svih novozaposlenih osiguranika. Ako sami ne izaberete fond u tom roku, REGOS će Vas po službenoj dužnosti rasporediti u OMF kategorije A kojom upravlja jedno od 4 obvezna mirovinska društva.

Kada mogu promijeniti obvezni mirovinski fond (OMF)?

OMF možete promijeniti svakih 15 dana putem e-usluge Obvezni mirovinski fond (prijava/promjena) u sustavu e-Građani, u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku uz predočenje važećeg osobnog dokumenta.

Kada mogu promijeniti kategoriju fonda A, B, C?

Kategoriju OMF-a možete promijeniti jednom godišnje u mjesecu Vašeg rođenja putem elektroničke usluge Obvezni mirovinski fond (prijava/promjena) u sustavu e-Građani, u bilo kojoj poslovnici FINA-e na šalteru na kojem se obavljaju poslovi REGOS-a ili na šalteru Mirovinskih informativnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku uz predočenje važećeg osobnog dokumenta.